Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юнилинк България да

...
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши на Юнилинк България да
Коментари Харесай

Създава се най-големият застрахователен брокер у нас: Лидерите в сектора ще имат общ собственик

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) позволи на  " Юнилинк България " да придобие едноличен надзор върху " Европейски Съюз Ди Ай Груп " (SDI). Припомнеме, че в края на ноември предходната година антимонополната комисия разгласи, че ще изследва задълбочено въпросната договорка. 

Сделката е значима, тъй като след " зелената светлина " от Комисия за защита на конкуренцията двата най-големи застрахователни брокера у нас - I&G Brokers и SDI, ще се окажат с един и същи притежател. Става дума за финтех компанията Acrisure, която у нас влиза през полското си поделение Unilink. По данни на Комисията за финансов контрол SDI и I&G имат общ премиен доход от активност у нас за 2022 година в размер на над 300 млн. лв..

Комисия за защита на конкуренцията направи обстоен разбор на пазара преди и след вероятно обединение на двете компании. Според него водеща застраховка и за двамата участници в договорката е " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ", при дистрибуцията на която вследствие на договорката придобиващата група ще заеме лидерско място с дял от 25,73% за 2022 година, притежавано преди договорката от придобиваното дружество (с 16,8% за 2022 г.).  " Гражданска отговорност " е застраховката с максимален дял в България.

Основни съперници при даването на застраховка " Гражданска отговорност, обвързвана с притежаването и потреблението на МПС ":
Застрахователен брокер Пазарен дял за 2022 г. Ес Ди Ай Груп  16,08% Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс  9,65% Общо участници в договорката: 25,73% Амарант България  6,30% Мусала Иншурънс Брокер  5,41% Юнайтед Брокер  4,03% Дженерал Брокер 3,97% Сайбър Левел Инс  3,56%
Обединената група ще има забележителна преднина пред останалите участници на пазара и при застраховка " Помощ при пътешестване " с пазарен дял 23,13%, още веднъж образуван преди всичко от " Ес Ди Ай Груп ", добавъчният дял на което е 17,57% за 2022 година

При застраховката " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ", заемаща второ място по доходи в портфейла на двамата участници в договорката, общият пазарен дял на обединената група ще бъде в размер на 6,68% от осъществения от застрахователите премиен доход. С този дял, групата ще резервира второ място след водещия брокер при тази застраховка - " Уникредит - Застрахователен Брокер " ЕООД с дял от 7%. Останалите брокери са с дялове към и под 4 на 100.

Основни съперници при даването на застраховка " Сухопътни транспортни средства (без релсови транспортни средства) ":
Застрахователен брокер Пазарен дял за 2022 г. Уникредит - Застрахователен Брокер 7% Брокер Инс 4,54% Порше Иншуърънс Брокер БГ 4,15% Ес Еф Ей Брокер 3,97% Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс 3,67% Марш 3,25% Инчкейп Брокъридж България 3,20% Ес Ди Ай Груп 3,01% Общо участници в сделката 6,68%
От решението на КФН става още ясно, че през интервала 2021 година - 2022 главната част от премийния доход на участниците в договорката е съсредоточен в едни и същи сдружения - " Застрахователно акционерно сдружение ДаллБогг: Живот и Здраве " АД, " ДЗИ - Общо обезпечаване " ЕАД, ЗАД " Булстрад Виена Иншурънс Груп " АД, ЗД " Бул инс " АД и ЗК " Лев Инс " АД. Единствено ЗАД " ОЗК - Застраховане " АД, което е било главен клиент на " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " EООД през 2021 година, през 2022 година е изместено от ЗК " Лев Инс " АД.

Най-голям дял в портфейла на " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " EООД през интервала има " Застрахователно акционерно сдружение ДаллБогг: Живот и Здраве " АД с възходящ дял от 26,6% през 2021 година на 30% от премийния доход за 2022 година При " Ес Ди Ай Груп " АД максимален дял в портфейла на сдружението има ЗД " Бул инс " АД с намаляващ дял от 40% през 2021 година на 32% през 2022 година

Вторият по величина осигурител за " Ай Енд Джи Иншурънс Брокерс " EООД е " ДЗИ - Общо обезпечаване " ЕАД с дял от 14% за 2022 година, следвано от ЗАД " Булстрад Виена Иншурънс Груп " АД с 12% за 2022 година, ЗД " Бул инс " АД с 11% за 2022 година и ЗК " Лев Инс " АД с 9% за 2022 година
 Кои са застрахователите с най-големи доходи у нас през 2022 година?
Кои са застрахователите с най-големи доходи у нас през 2022 година?

Има ли изненадващи водачи в бранша?

При " Ес Ди Ай Груп " АД вторият по величина осигурител през 2022 година е " Застрахователно акционерно сдружение ДаллБогг: Живот и Здраве " АД с 22%, следвано от ЗК " Лев Инс " АД и ЗАД " Булстрад Виена Иншурънс Груп " АД с по 13% за 2022 година и " ДЗИ - Общо обезпечаване " ЕАД с 8% за 2022 година

При стартирането на задълбоченото си изследване от Комисия за защита на конкуренцията означиха, че SDI е разпознаваемо име на пазара, в това число - с награди от потребителски ранглисти, а също по този начин и предлага специфични артикули в партньорство с водещи застрахователи: " С оглед предлагането на реформаторски за пазара артикули предприятието се явява значима конкурентна мощ и може да се чака, че в следствие от елиминирането на конкуренцията на " Ес Ди Ай Груп " АД от страна на придобиващата група, конкурентната динамичност на съответния обиден пазар ще бъде доста възпрепятствана ".

От антимонополния орган подчертаха, че " съществуването на трайни взаимоотношения с водачите измежду застрахователните компании, може да се одобри, че участниците в договорката имат опция да договарят по-добри условия и цени и/или да оферират спомагателни отстъпки за лична сметка ".

В последна сметка обаче в решението на регулатора е написано, че поради огромния брой застрахователни брокери, опериращи на територията на страната все още (342) и раздробената конструкция на пазара, може да се направи извода, че навлизането на пазара е относително елементарно. От комисията открили, че не са налице непреодолими условия за нахлуване на пазара за дистрибуция на застрахователни артикули.

" Комисията приема, че нотифицираната договорка не би могла да докара до значително възпрепятстване на ефикасната конкуренция на пазара на дистрибуция на застрахователни артикули от застрахователни брокери, изключително вследствие на основаване или усилване на господстващо състояние и договорката следва да бъде позволена при изискванията на член 26, алинея 4 от Закон за защита на конкуренцията. "
 Комисия за защита на конкуренцията задълбочено ще изследва договорката за SDI
Комисия за защита на конкуренцията задълбочено ще изследва договорката за огромен БГ осигурителен брокер

Ще се окажат ли с един притежател двата най-големи застрахователни брокера у нас
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР